Zo verleng je de levensduur van je wasmachine
Levensduur van je wasmachine verlengen?
16 februari
Een wasmand vol vieze sokken, gedragen sportkleding of kleding van de kinderen vol vlekken. Dagelijks wordt je wasmachine gevuld. Jouw wasmachine is dan ook onmisbaar in het huishouden, je kunt geen dag zonder. Daarom helpen we jou ervoor te zorgen dat de wasmachine zo lang mogelijk meegaat zonder reparatie.
Hoe lang gaat een wasmachine eigenlijk mee?
Gemiddeld gaat een wasmachine ongeveer 3.000 tot 4.000 wasbeurten lang mee. Een gezin draait gemiddeld 5 wassen in de week. Dat zijn 250 wasbeurten per jaar. Een wasmachine kan dus ongeveer 14 jaar naar behoren blijven werken. Hoe lang je wasmachine uiteindelijk meegaat, is dus afhankelijk van hoe vaak je de wasmachine gebruikt. Maar je kunt ook zelf dingen doen om de levensduur van je wasmachine te verlengen.
Welke wasmachines hebben de langste levensduur?
Over het algemeen gaan wasmachines van het merk Miele het langst mee, gemiddeld ongeveer 5.000 wasbeurten. Wasmachines van de merken Indesit en Candy hebben eerder een reparatie nodig. Vaak al na ongeveer 1200 tot 1500 gedraaide programma’s moet de wasmachine monteur langskomen. Ook hebben energiezuinige wasmachines vaak een langere levensduur dan minder zuinige exemplaren.
Kies een goed merk
De prijs-kwaliteitsverhouding van wasmachines is een prima uitgangspunt voor de levensduur van de wasmachine. Bekende (en dus ook wat duurdere) merken, zoals Miele, Bosch en Siemens, maken gebruik van hoogwaardige materialen en duurzaam design. Daarom gaan deze wasmachines vaak wat langer mee. Door bij het kopen van een wasmachine te kiezen voor een goed merk, is de kans groter dat het apparaat zo lang mogelijk mee gaat.
Onze tips voor een lange levensduur van jouw wasmachine.
Tip 1: Zet je wasmachine op een gunstige plek.
De plek waar je de wasmachine neerzet, is van invloed op de levensduur van je wasmachine. Een vorstgevoelige ruimte, zoals een kelder, is bijvoorbeeld niet gunstig. Door de kou kunnen bepaalde onderdelen van je wasmachine sneller kapot gaan. Zo bevriest bijvoorbeeld het water in de afvoerpomp en de afvoerslang, en dat veroorzaakt beschadigingen. Staat jouw wasmachine op een vochtige plaats? Dan is ook dat niet goed voor je machine(onderdelen).
Tip 2: Controleer kleding op voorwerpen die de wasmachine kunnen beschadigen
Een muntje in je broekzak, sleutels in een borstzak en bh beugels: allemaal dingen die de wasmachine kunnen beschadigen. Controleer kleding daarom altijd goed op zulke voorwerpen en was beha’s in een waszakje om je machine te beschermen. Onze wasmachine monteurs halen vaak voorwerpen uit de filter van de wasmachines.
Tip 3: Maak je wasmachine regelmatig schoon
Het wasmiddelbakje, de deurrubbers en het pluizenfilter: ze zijn vaak veel viezer dan je denkt. Maak ze dus regelmatig schoon. Zo voorkom je dat jouw wasmachine slijt én je was wordt schoner. Win-win! Draai daarnaast regelmatig een kookwas, eventueel met een vaatwastablet, zodat je wasmachine ook vanbinnen helemaal gereinigd wordt. Ook dit scheelt weer een bezoekje van de monteur.
Tip 4: Laat de deur van je wasmachine altijd open na een wasbeurt
Heb je net gewassen, dan is de trommel nog nat. Deze kun je het beste aan de lucht laten drogen door de wasmachine een tijd (of altijd) open te laten staan. Je voorkomt hiermee ook vieze geuren.
Tip 5: Was met een volle trommel
Jouw wasmachine gaat langer mee als je zo slim mogelijk wast. Hoe meer je wast, hoe minder lang je wasmachine meegaat. Kies dus voor het juiste vulgewicht én was altijd met een volle trommel. Zo hoef je minder wasjes te draaien.
Let op dat je niet met een té volle trommel: Met een te volle trommel overbelast je de schokbrekers en lagers van je machine. Doe je dat vaak, dan gaat je wasmachine dus juist minder lang mee en is een reparatie nodig aan je wasmachine.
Met een beetje zorg verleng je dus de levensduur van je wasmachine maximaal