Click Fraud Protection
Witgoedbrigade's tarieven, wij hebben een all-in tarief van €69,-
Home » Doe Het Zelf » Wasmachine stinkt

Wasmachine stinkt

Het kan heel frustrerend zijn als je wasmachine een onaangename geur heeft, omdat die geur vaak ook in je kleding terechtkomt. Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine stinkt, maar gelukkig zijn er ook verschillende manieren om dit probleem te verhelpen.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een stinkende wasmachine is de opbouw van schimmel en meeldauw. Deze micro-organismen gedijen in de vochtige omgeving van de wasmachine en kunnen een muffe geur veroorzaken. Een andere veelvoorkomende oorzaak is achtergebleven zeepresten of vuil dat zich ophoopt in de machine.

Stank in een wasmachine kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken en hoe u fze kunt oplossen:

 • Ophoping van wasmiddel en stof: Als wasmiddel, wasverzachter of vuil zich ophoopt in de wasmachine, kan dit leiden tot een onaangename geur. Dit is vaak het geval als er te veel wasmiddel wordt gebruikt of als de machine niet regelmatig wordt schoongemaakt.
 • Stilstaand water: Water dat na een wasbeurt in de machine blijft staan, kan gaan schimmelen en stinken. Dit komt vaak voor bij machines die niet goed zijn afgesteld of waarvan de afvoer verstopt is.
 • Schimmel en bacteriën: Warme, vochtige omgevingen zoals een wasmachine kunnen een broedplaats zijn voor schimmels en bacteriën. Deze micro-organismen kunnen een sterke, muffe geur veroorzaken.
 • Vieze kleding: Soms kan de stank afkomstig zijn van de kleding zelf. Als kledingstukken die sterk ruiken, zoals sportkleding, niet goed worden gewassen, kan de geur zich verspreiden naar de machine.

Wasmachine stinkt

Om de geur te elimineren, kan je een aantal stappen volgen:

Reinigen met azijn en zuiveringszout: Meng ¼ kopje zuiveringszout met ¼ kopje water en voeg dit toe aan het wasmiddelcompartiment van uw machine. Giet vervolgens twee kopjes witte azijn in de trommel en laat de wasmachine een normale wascyclus draaien.

Gebruik chloorbleekmiddel:Chloorbleekmiddel is effectief bij het doden van schimmels en meeldauw. Voeg een beetje bleekmiddel toe aan de wasmachine en laat het een volledige cyclus draaien. Zorg ervoor dat je daarna een extra spoelcyclus draait om alle bleekresten te verwijderen.

Houd de deur open: Laat de deur van de wasmachine open staan wanneer deze niet in gebruik is. Dit helpt om de binnenkant van de machine te drogen en voorkomt de groei van schimmel en meeldauw.

Regelmatig reinigen: Probeer de wasmachine minstens één keer per maand grondig te reinigen. Dit helpt om opgebouwd vuil en zeepresten te verwijderen en houd de machine fris en schoon.

Zelf het probleem oplossen

Omgaan met een stinkende wasmachine kan een vervelende ervaring zijn. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt volgen om de onaangename geur te elimineren en je wasmachine weer fris te laten ruiken. Van het gebruik van azijn en zuiveringszout tot het verminderen van ophopingen van wasmiddel en stof, we bespreken verschillende effectieve methoden om dit probleem aan te pakken. Daarnaast bekijken we hoe stilstaand water en de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en vieze kleding de geur kunnen verergeren. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw wasmachine weer in topconditie kunt krijgen en geniet van heerlijk geurende was.

Step Image

Oorzaak 1 | Ophoping van wasmiddel en stof verminderen

Ophoping van stof, vuil en wasmiddel in je wasmachine kan een onaangename geur veroorzaken. Dit komt omdat deze materialen vocht vasthouden en een ideale omgeving creëren voor de groei van bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen produceren gassen die een muffe of zelfs stinkende geur kunnen afgeven.

Het probleem begint vaak wanneer kleine hoeveelheden wasmiddel en vuil zich ophopen in de trommel, de deurrubber en het wasmiddelbakje van de wasmachine. Deze resten kunnen na verloop van tijd hard worden en een soort ‘plak’ vormen die moeilijk te verwijderen is. Als de machine niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen deze ophopingen zich vermenigvuldigen en een sterke geur veroorzaken.

Het oplossen van dit probleem vereist een grondige reiniging van de wasmachine:

 1. Reinig de trommel: Voeg twee kopjes witte azijn toe aan de trommel en laat de wasmachine een normale wascyclus draaien op de hoogste temperatuur. Dit helpt om zeepresten en vuil in de trommel op te lossen.
 2. Reinig het wasmiddelbakje: Verwijder het wasmiddelbakje (als dat mogelijk is) en maak het schoon met warm water en een borstel om zeepresten te verwijderen. Als je het bakje niet kunt verwijderen, kun je een doek gebruiken om zo veel mogelijk vuil te verwijderen.
 3. Reinig de deurrubber: De rubberen afdichting rond de deur van de wasmachine is een andere plek waar vuil en wasmiddel zich kunnen ophopen. Gebruik een doek of spons en een oplossing van warm water en milde zeep om dit gebied schoon te maken.
 4. Houd de wasmachine droog: Laat de deur van de wasmachine open staan tussen wasbeurten door om de binnenkant te laten drogen. Dit kan helpen om de groei van schimmel en bacteriën te voorkomen.
Step Image

Oorzaak 2 | Stank uit wasmachine door stilstaand water

Stilstaand water in een wasmachine kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder een onaangename geur die zich kan overdragen op je kleding. Dit komt omdat stilstaand water een ideale omgeving vormt voor de groei van schimmels, bacteriën en zeepresten.

Schimmels en bacteriën gedijen in warme, vochtige omstandigheden en produceren geuren wanneer ze zich vermenigvuldigen. Zeepresten kunnen ook bijdragen aan de geur omdat ze organisch materiaal bevatten dat kan rotten als het niet wordt weggespoeld.

Daarnaast kan een verstopte afvoer leiden tot stilstaand water in de wasmachine, wat vervolgens nare luchtjes kan veroorzaken.

Hoe los je dit op?

Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen:

 1. Regelmatig reinigen: Reinig je wasmachine minstens één keer per maand grondig. Dit kan met een speciaal reinigingsmiddel voor wasmachines of met natuurlijke producten zoals azijn of baking soda.
 2. Laat de deur open: Laat de deur van de wasmachine open staan na elke wasbeurt. Dit helpt om de machine te laten luchten en stilstaand water te laten verdampen.
 3. Controleer de afvoer: Zorg ervoor dat de afvoer van de wasmachine niet verstopt is en dat het water na elke wasbeurt volledig kan weglopen.
 4. Wasmachine ontkalken met azijn: Giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat deze op 90 graden draaien.
Step Image

Oorzaak 3 | Schimmels, bacteriën en vieze kleding

Bacteriën, schimmels en vieze kleding kunnen allemaal bijdragen aan stinkende was in de wasmachine. Hier is hoe elk van deze elementen tot de onaangename geur kan leiden en hoe je ze kunt aanpakken.

 1. Bacteriën: Bacteriën gedijen in warme, vochtige omgevingen, en je wasmachine is hier geen uitzondering op. Staphylococcus aureus, ook bekend als MRSA, is een soort bacterie die potentieel kan overleven in wasmachines. Andere bacteriën zoals E. coli en salmonella kunnen ook wekenlang overleven. Deze bacteriën kunnen een onaangename geur produceren wanneer ze zich vermenigvuldigen.
 2. Schimmels: Net als bacteriën houden schimmels van vochtige omgevingen. Stilstaand water in de buizen of in de wasmachine kan een bron zijn voor schimmelgroei en dus voor geurvorming. Een bepaald type schimmel, bekend als meeldauw, wordt vaak geassocieerd met een zure geur in kleding die niet goed is gedroogd.
 3. Vieze kleding: Als kleren die sterk ruiken, zoals sportkleding, niet goed worden gewassen, kan de geur zich verspreiden naar de wasmachine en andere kledingstukken.

Er zijn verschillende manieren om deze problemen aan te pakken:

Regelmatig reinigen: Reinig uw wasmachine regelmatig om de opbouw van bacteriën en schimmels te verminderen. Dit kan gedaan worden met een speciale machine reiniger of met huishoudelijke producten zoals azijn of baking soda.

Goed drogen: Laat kleding niet lang nat in de wasmachine liggen, omdat dit een ideale omgeving creëert voor bacteriën en schimmels. Het is ook belangrijk om kleding goed te drogen na het wassen om de groei van meeldauw te voorkomen.

Juiste wasmiddel dosering: Te veel wasmiddel kan resulteren in zeepresten die een voedingsbodem vormen voor bacteriën. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

Probleem is nog niet opgelost

Heb je alles geprobeerd om de onaangename geur uit je wasmachine te krijgen, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maak je geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige monteurs staan altijd klaar om jou te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een stinkende wasmachine kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele reparateurs over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en je wasmachine effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als je onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat jouw wasmachine snel weer optimaal presteert, zodat je met een gerust hart kunt wassen.

Veelgestelde vragen over een stinkende Wasmachine (2)
+

Een stinkende wasmachine kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Vaak ontstaat de onaangename geur door de ophoping van vuil, stof en zeepresten in verschillende delen van de machine, zoals de trommel, deurrubber en het wasmiddelbakje. Deze materialen houden vocht vast en vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Wanneer deze micro-organismen zich vermenigvuldigen, produceren ze gassen die een muffe of stinkende geur afgeven. Daarnaast kunnen stilstaand water, vooral in slecht geventileerde machines, een ideale omgeving creëren voor de groei van bacteriën en schimmels, wat ook bijdraagt aan de onaangename geur. Het is dus belangrijk om regelmatig te reinigen, goed te drogen en de juiste wasmiddelhoeveelheden te gebruiken om deze problemen aan te pakken en een frisruikende wasmachine te behouden.

+

Als je op zoek bent naar een plek om je stinkende wasmachine te laten repareren, dan is de Witgoed Brigade een uitstekende keuze. Onze professionele monteurs zijn gespecialiseerd in het oplossen van problemen met wasmachines. De Witgoed Brigade heeft deskundige monteurs die ervaren zijn in het diagnosticeren en repareren van verschillende problemen, waaronder geurproblemen bij wasmachines. Wij helpen je om de oorzaak van de geur te achterhalen en de benodigde stappen te nemen om je wasmachine weer in optimale staat te herstellen. Neem gerust telefonisch contact met ons op via 085 – 760 54 28 of vul het formulier in.

Over Witgoed Brigade

Witgoed Brigade is een landelijk opererende reparatiedienst gespecialiseerd in het repareren van witgoed. Met 41 erkende en betrouwbare monteurs verdeeld over Nederland repareren wij alle merken witgoed. Met Witgoed Brigade vind je de beste witgoedmonteur in jouw regio. Sinds 2019 hebben wij al 85.000 reparaties uitgevoerd.

Telefonische klantenservice
Maandag t/m Donderdag 08:00 – 18:00 uur
Vrijdag 08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Online afspraak inplannen
Zondag: Online afspraak inplannen
085 – 760 54 28
06 – 87 91 74 73

Witgoed Brigade
Papendorpseweg 75, 3528 BJ Utrecht
KvK 63735458