Click Fraud Protection
Witgoedbrigade's tarieven, wij hebben een all-in tarief van €69,-
Home » Doe Het Zelf » Afvoer van mijn wasmachine verstopt

Afvoer van mijn wasmachine verstopt

Een verstopte afvoer van een wasmachine kan een behoorlijk vervelend probleem zijn. Het kan leiden tot wateroverlast in je huis en de werking van je wasmachine ernstig verstoren. Het is dus belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

De oorzaak van een verstopte afvoer kan variëren. Het kan komen door opgehoopt vuil, zoals pluisjes, haar of resten van wasmiddel die zich in de loop der tijd hebben opgestapeld in de afvoerpijp. Maar ook voorwerpen die per ongeluk met de was mee gaan, zoals munten of paperclips, kunnen voor verstoppingen zorgen.

Als de afvoer van je wasmachine verstopt is, zal het water niet meer goed weglopen. Dit merk je doorgaans aan een wasmachine die vol water blijft staan, of aan water dat uit de machine of de afvoerpijp stroomt.

Het ontstoppen van de afvoer kan soms een eenvoudige klus zijn die je zelf kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om de afvoerslang te reinigen of een ontstoppingsmiddel te gebruiken. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om een professional in te schakelen om de afvoer te ontstoppen en eventuele schade te herstellen.

Afvoer van mijn wasmachine verstopt

Ontstopping lokaliseren

Het identificeren van de oorzaak van een verstopping in uw wasmachineafvoer kan een beetje lastig zijn, maar er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het te diagnosticeren.

Controleer de afvoerslang: De afvoerslang van uw wasmachine kan verstopt raken met kleine voorwerpen, pluisjes of overtollig wasmiddel. Haal de slang los en kijk of je iets ziet dat de blokkade veroorzaakt.

Gebruik een loodgietersslang: Als de blokkade zich dieper in de afvoer bevindt, kun je overwegen om een loodgietersslang of een ontstoppingsveer te gebruiken. Deze gereedschappen kunnen diep in de pijp reiken en helpen bij het losmaken van de verstopping.

Controleer de afvoerpomp: Als er niets in de slang of afvoerpijp zit, kan het probleem bij de pomp liggen. De pomp kan verstopt raken of kapot gaan, waardoor het water niet goed wordt afgevoerd.

Professionele hulp inschakelen: Als u het probleem niet zelf kunt oplossen, kan het nodig zijn om een professionele loodgieter of een wasmachinereparatiedienst in te schakelen. Zij hebben de tools en kennis om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en op te lossen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige van deze stappen eenvoudig zijn uit te voeren, anderen mogelijk een zekere mate van handigheid vereisen. Wees altijd voorzichtig bij het werken aan uw wasmachine om verdere schade te voorkomen.

Controleren van de afvoerslang

Het controleren van de afvoerslang van uw wasmachine is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw machine goed functioneert en geen wateroverlast veroorzaakt. Hier is een uitgebreide handleiding over hoe u dit kunt doen.

Step Image

Oorzaak 1 | Waar bevindt de afvoerslang zich?

De afvoerslang van de wasmachine is meestal aan de achterkant van de machine te vinden. Het is een flexibele buis die het water uit de wasmachine leidt naar de afvoer in uw huis.

Hoe controleer je de afvoerslang?

  1. Inspectie op zichtbare schade: Begin met een visuele inspectie van de buitenkant van de slang. Kijk uit voor scheuren, barsten of tekenen van slijtage die kunnen wijzen op een mogelijk lek.
  2. Controleer de aansluitingen: De afvoerslang is bevestigd aan de wasmachine en de huishoudelijke afvoer via klemmen of koppelingen. Zorg ervoor dat deze stevig vastzitten en geen tekenen van corrosie vertonen.
  3. Test op lekken: Dit kan gedaan worden door de wasmachine te vullen met water en vervolgens te laten centrifugeren. Terwijl het water wordt afgevoerd, controleer de slang op lekken.
  4. Controleer op verstoppingen: Als uw wasmachine niet goed afvoert, kan er een verstopping in de slang zitten. Dit kan gebeuren als kleine voorwerpen zoals munten of knopen door de wasmachine gaan en in de slang terechtkomen. In dit geval moet u de slang losmaken en doorspoelen om eventuele blokkades te verwijderen.
  5. Controleer de binnenkant van de slang: Het is ook belangrijk om de binnenkant van de slang te controleren op opbouw van zeepresten of andere stoffen die de waterstroom kunnen belemmeren.

Het regelmatig controleren van de afvoerslang van uw wasmachine kan u helpen problemen te voorkomen en de levensduur van uw machine te verlengen. Mocht u twijfelen over de staat van uw afvoerslang, aarzel dan niet om een professional in te schakelen om deze te inspecteren of te vervangen.

Step Image

Oorzaak 2 | Oplossen van een verstopt afvoerslang

ls je merkt dat de afvoer van je wasmachine verstopt is, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen om het probleem op te lossen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Reinig de afvoerslang: De eerste en meest eenvoudige oplossing is om de afvoerslang te controleren en te reinigen. De afvoerslang bevindt zich meestal aan de achterkant van de wasmachine. Maak de slang los van de machine en spoel hem door met warm water. Als de slang zwaar verstopt is, kun je proberen een lange borstel of een loodgietersslang te gebruiken om de verstopping los te maken.

Gebruik een ontstopper: Er zijn verschillende soorten ontstoppers beschikbaar, waaronder vloeibare ontstoppers en ontstoppingsveren. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig om schade aan je leidingen te voorkomen.

Controleer de afvoerpomp: Als de afvoerslang schoon lijkt te zijn, kan het probleem bij de pomp liggen. De pomp kan verstopt raken met kleine voorwerpen of vuil. In dit geval moet je mogelijk de pomp reinigen of vervangen.

Roep professionele hulp in: Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, of als je niet comfortabel voelt om dit zelf te doen, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een loodgieter of wasmachinereparatiedienst heeft de kennis en tools om het probleem effectief aan te pakken.

Het is belangrijk om te onthouden dat preventie de beste methode is om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je regelmatig je afvoerslang schoonmaakt en vermijd het om voorwerpen in de wasmachine te stoppen die de afvoer kunnen blokkeren.

Step Image

Oorzaak 3 | Wanneer gebruik maken van een loodgietersslang?

Een loodgietersslang, ook wel bekend als een ontstoppingsveer, is een essentieel hulpmiddel voor het oplossen van verstoppingen in afvoerleidingen. Hoewel het een handig hulpmiddel is, kunnen er soms problemen optreden die het gebruik ervan bemoeilijken.

Waar bevindt het probleem zich?

Het probleem met een loodgietersslang kan zich op verschillende plaatsen voordoen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de slang zelf is beschadigd of versleten, waardoor deze niet meer effectief is bij het verwijderen van verstoppingen. Een andere veelvoorkomende plek waar problemen kunnen optreden, is bij de aansluitingen van de slang. Als deze niet goed zijn bevestigd of zijn aangetast door corrosie, kan dit de effectiviteit van de slang verminderen.

Waardoor wordt het probleem veroorzaakt?

Het probleem kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is slijtage door ouderdom of frequent gebruik. Net als elk ander gereedschap, kan een loodgietersslang na verloop van tijd verslijten en minder effectief worden. Daarnaast kunnen blokkades in de leidingen, zoals haar, vet of andere soorten vuil, de slang beschadigen of vast laten zitten.

Hoe kan het probleem worden opgelost?

Als de slang is beschadigd, is de beste oplossing vaak om deze te vervangen. Probeer bij het kiezen van een nieuwe slang er een te kiezen die gemaakt is van duurzaam materiaal en lang genoeg is voor uw behoeften.

Als het probleem zich bij de aansluitingen bevindt, probeer deze dan eerst schoon te maken en opnieuw te bevestigen. Als de aansluitingen zijn aangetast door corrosie, kunnen ze mogelijk moeten worden vervangen.

Als de slang vastzit in de leidingen, kan het helpen om wat ontstoppingsmiddel in de leiding te gieten om de blokkade los te maken. Wees echter voorzichtig en forceer de slang niet, want dit kan leiden tot verdere schade.

Step Image

Oorzaak 4 | Controleren en oplossen van de afvoerpomp

Het controleren van de afvoerpomp van uw wasmachine kan cruciaal zijn om veelvoorkomende problemen op te lossen. Hier is een uitgebreide handleiding over hoe u dit kunt doen.

Waar bevindt de afvoerpomp zich?

De afvoerpomp bevindt zich meestal aan de onderkant van uw wasmachine en is verantwoordelijk voor het wegpompen van het water na elke wascyclus. De exacte locatie kan variëren afhankelijk van het model van uw wasmachine.

Hoe controleer je de afvoerpomp?

  1. Controleer op een verstopte pompfilter: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met de afvoerpomp. Een verstopt filter kan voorkomen dat het water correct wordt afgevoerd. U kunt het filter schoonmaken door het los te draaien en eventuele obstructies te verwijderen.
  2. Controleer of de schoep van de afvoerpomp geblokkeerd is: Als de schoep niet vrij kan draaien, kan dit betekenen dat er iets vastzit in de pomp.
  3. Controleer op lekkages: Giet 1 liter water in de wasmiddellade en kijk of er lekkages zijn rond de pomp.
  4. Luister naar de pomp tijdens een cyclus: Als de pomp lawaaierig is of helemaal geen geluid maakt, kan dit wijzen op een probleem.

Als u na deze stappen nog steeds problemen ondervindt, kan het zijn dat de afvoerpomp defect is. In dit geval moet de pomp mogelijk worden vervangen.

Step Image

Oorzaak 5 | Hoe los je dit probleem op?

Voor eenvoudige problemen zoals een verstopt filter of een geblokkeerde schoep, kunt u het probleem vaak zelf oplossen door deze schoon te maken en eventuele obstructies te verwijderen. Als er echter sprake is van een lekkage of als de pomp defect lijkt te zijn, moet u mogelijk een professional inschakelen om deze te repareren of te vervangen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige van deze stappen eenvoudig zijn uit te voeren, anderen mogelijk een zekere mate van handigheid vereisen. Wees altijd voorzichtig bij het werken aan uw wasmachine om verdere schade te voorkomen.

Probleem is nog niet opgelost

Heb je alles geprobeerd om de verstopping te verhelpen, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maak je geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige monteurs staan altijd klaar om jou te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een ontstopte wasmachine kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele reparateurs over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en je wasmachine effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als je onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat jouw wasmachine snel weer optimaal presteert, zodat je met een gerust hart kunt wassen.

Over Witgoed Brigade

Witgoed Brigade is een landelijk opererende reparatiedienst gespecialiseerd in het repareren van witgoed. Met 37 erkende en betrouwbare monteurs verdeeld over Nederland repareren wij alle merken witgoed. Met Witgoed Brigade vind je de beste witgoedmonteur in jouw regio. Sinds 2017 hebben wij al 55.000 reparaties uitgevoerd.

Telefonische klantenservice
Maandag t/m Vrijdag 08:00 – 18:00 uur
Zaterdag 09:00 – 16:00 uur
Zondag telefonisch gesloten
085 – 760 54 28
06 – 87 91 74 73

Witgoed Brigade
Een onderdeel van Bright Light Company B.V.
Papendorpseweg 95, 3528 BJ Utrecht
KvK 63735458