Het installeren van een wasmachine wordt vaak als een heel gedoe gezien, maar dat hoeft zeker niet. Volg de door ons beschreven stappen nauwkeurig en het klusje is zo geklaard.
Je wilt natuurlijk niet dat de wasmachine veel gaat trillen of lawaai gaat maken. Om dit zo min mogelijk te krijgen is een stevige en stabiele vloer belangrijk. Ook raden wij aan om de wasmachine zoveel als mogelijk in een hoek te duwen. Zorg er ook voor dat de wasmachine in de buurt staat van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact. Houd rekening met de lengte van de aanvoer- en afvoerslangen.
Aan de achterkant van elke nieuwe wasmachine zitten transportbouten die de trommel tijdens het transport op zijn plek houden. Voordat je de wasmachine gebruikt, moet je deze bouten verwijderen. Als je de transportbouten niet verwijdert, kan de wasmachine beschadigd raken tijdens het gebruik. Raadpleeg de handleiding om te zien waar de transportbouten zich bevinden en hoe je ze kunt verwijderen. Bewaar de bouten goed; je hebt ze mogelijk later weer nodig.
Sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting op de wasmachine bevindt zich meestal aan de achterkant, in de rechterbovenhoek. De slang dient aan beide zijden goed vast te zitten. De volgende stap is de watertoevoer ligt open te draaien om te controleren of hier geen lekkage is ontstaan. De waterafvoerslang stop je in de afvoerbuis; zorg ervoor dat de slang minimaal 10 en maximaal 20 centimeter in de buis hangt om lekkage te voorkomen. Als je de afvoerslang van zowel je wasmachine als je droger op dezelfde afvoer wilt aansluiten, gebruik dan een y-stuk.
Doe nu de stekker in een geaard stopcontact. Dit om kortsluiting te voorkomen.
Als de wasmachine in een vochtige ruimte komt te staan zoals een badkamer is het belangrijk om een trekschakelaar te installeren. Dit is een waterdichte stroomaansluiting die ervoor zorgt dat je de wasmachine veilig in een vochtige ruimte kunt gebruiken. Een trekschakelaar voorkomt kortsluiting door waterdamp.