Click Fraud Protection
Witgoedbrigade's tarieven, wij hebben een all-in tarief van €69,-
Home » Doe Het Zelf » Mijn vaatwasser pakt geen water

Mijn vaatwasser pakt geen water

In moderne keukens is de vaatwasser echt een apparaat geworden dat we niet kunnen missen en dat ons dagelijkse leven veel makkelijker maakt. Gewoon de vieze vaat erin laden, een druk op de knop en na een paar uur komen er schone, glanzende borden, kopjes en bestek uit. Dit heeft de hele routine van met de hand afwassen echt veranderd. Maar, zoals met alles in huis, kunnen er soms ook problemen ontstaan. Een veelvoorkomend probleem voor mensen die een vaatwasser hebben, is wanneer de machine geen water lijkt op te nemen.

Dit probleem kan variëren van iets kleins dat je zelf kunt oplossen tot iets ingewikkelders waarbij je misschien wel professionele hulp nodig hebt. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een vaatwasser geen water lijkt binnen te krijgen, van simpele verstoppingen tot kapotte onderdelen. In deze tekst gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van dit probleem en geven we handige oplossingen en stappen om het aan te pakken.

We beginnen met het onderzoeken van de meest voorkomende redenen waarom een vaatwasser geen water lijkt te nemen. Van verstopte filters en problemen met de watertoevoer tot defecte waterinlaatkleppen – er zijn verschillende technische dingen om te overwegen als je dit probleem wilt oplossen. Ook bespreken we hoe mensen met een beetje kennis van vaatwasseronderhoud en -reparaties sommige van deze problemen zelf kunnen aanpakken. Voor ingewikkeldere kwesties geven we advies over wanneer het slim is om professionele hulp te zoeken.

In de volgende delen van deze tekst gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken, stap-voor-stap oplossingen en preventieve maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je vaatwasser goed blijft werken. Of het nu gaat om iets simpels als een verstopping of een ingewikkelder technisch mankement, we zorgen ervoor dat lezers alle nodige informatie hebben om dit veelvoorkomende probleem op te lossen en hun vaatwasser weer zonder problemen te laten draaien.

Mijn vaatwasser pakt geen water

Meest voorkomende oorzaken waarom vaatwasser geen water pakt

Van verstopte filters tot watertoevoerproblemen, deze introductie biedt een overzicht van de meest gangbare oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan het gebrek aan waterstroom in je vertrouwde vaatwasser. Ontdek de mogelijke redenen achter dit probleem en leer hoe je enkele van deze obstakels zelf kunt aanpakken, om zo het gemak van een goed werkende vaatwasser te herstellen.

Verstopte filters en sproeiarmen: Vaatwassers hebben filters die voorkomen dat voedseldeeltjes en vuil de waterinlaat en sproeiarmen verstoppen. Als deze filters verstopt raken, kan het water niet goed circuleren en kan de vaatwasser geen water opnemen.

Watertoevoerproblemen: Als er een probleem is met de watertoevoer naar de vaatwasser, bijvoorbeeld een afgesloten watertoevoerklep of een verstopte watertoevoerleiding, zal de vaatwasser geen water kunnen krijgen.

Defecte waterinlaatklep: De waterinlaatklep is verantwoordelijk voor het reguleren van de watertoevoer naar de vaatwasser. Als deze klep defect is, kan de vaatwasser geen water ontvangen, zelfs als de watertoevoer correct is.

Vlotterproblemen: Vaatwassers hebben een vlotter die het waterpeil regelt. Als de vlotter vast komt te zitten in de omhoogstaande positie, kan dit ervoor zorgen dat de vaatwasser denkt dat er al genoeg water aanwezig is, waardoor het geen extra water inneemt.

Elektronische storingen: Moderne vaatwassers hebben complexe elektronische systemen die de verschillende functies regelen. Een elektronische storing kan ervoor zorgen dat de vaatwasser geen water krijgt, zelfs als alle mechanische componenten correct functioneren.

Verstopte afvoer: Als de afvoer van de vaatwasser verstopt raakt, kan dit leiden tot een ophoping van water in de machine, waardoor de vaatwasser wordt belet nieuw water op te nemen.

Defecte niveauschakelaar: De niveauschakelaar in de vaatwasser detecteert het waterpeil binnenin. Als deze schakelaar defect raakt, kan het lijken alsof er al genoeg water aanwezig is, waardoor de vaatwasser de watertoevoer stopt.

Oorzaak achterhalen

Een vaatwasser die geen water lijkt op te nemen kan verschillende oorzaken hebben, variërend van eenvoudige verstoppingen tot complexe technische defecten. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om te achterhalen welk probleem jouw vaatwasser precies heeft en welke specifieke oorzaak daaraan ten grondslag ligt. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen dit raadsel op te lossen:

Step Image

Oorzaak 1 | Inspecteer de Filters en Sproeiarmen

Filters en sproeiarmen zijn essentiële componenten van een goed functionerende vaatwasser. Verstopte filters kunnen de doorstroming van water belemmeren, wat kan resulteren in een vaatwasser die geen water lijkt op te nemen. Volg deze stappen:

 • Raadpleeg de gebruikershandleiding van je vaatwasser om te weten hoe je de filters en sproeiarmen kunt verwijderen.
 • Verwijder de filters volgens de instructies en spoel ze grondig af onder stromend water om voedselresten en vuil te verwijderen.
 • Controleer de sproeiarmen op eventuele verstoppingen. Zorg ervoor dat de gaatjes in de sproeiarmen vrij zijn en het water ongehinderd kan circuleren.
 • Plaats de filters en sproeiarmen terug volgens de instructies van de fabrikant.
Step Image

Oorzaak 2 | Controleer de Watertoevoer

Een adequate watertoevoer is cruciaal voor een goed functionerende vaatwasser. Als de vaatwasser geen water lijkt op te nemen, kan het zijn dat er problemen zijn met de watertoevoer. Volg deze stappen:

 • Controleer of de waterkraan die de vaatwasser van water voorziet, volledig open staat.
 • Volg de watertoevoerleiding vanaf de kraan en controleer op eventuele knikken, bochten of verstoppingen.
 • Als je een koppelstuk of een zeef op de watertoevoerleiding hebt, zorg er dan voor dat deze niet verstopt is.
Step Image

Oorzaak 3 | Controleer de Waterinlaatklep

De waterinlaatklep regelt de watertoevoer naar de vaatwasser. Als deze klep defect is, kan dit het probleem veroorzaken. Hier is hoe je dit kunt controleren:

 • Schakel de vaatwasser uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 • Zoek de waterinlaatklep op in de vaatwasser. Dit is meestal te vinden aan de achterkant van de machine, waar de watertoevoerleiding binnenkomt.
 • Gebruik een multimeter om de waterinlaatklep te testen op elektrische continuiteit. Als de klep geen stroom ontvangt wanneer de vaatwasser wordt ingeschakeld, kan dit duiden op een defect.
Step Image

Oorzaak 4 | Test de Vlotter

De vlotter regelt het waterpeil binnenin de vaatwasser. Een vastzittende vlotter kan ervoor zorgen dat de vaatwasser denkt dat er genoeg water is en daarom geen extra water inneemt. Hier is hoe je dit kunt controleren:

 • Zoek de vlotter in de vaatwasser, meestal aan de onderkant van de kuip.
 • Beweeg de vlotter voorzichtig op en neer en zorg ervoor dat deze soepel beweegt zonder te blijven steken.
Step Image

Oorzaak 5 | Let op Elektronische Signalen

Moderne vaatwassers hebben vaak diagnostische indicatoren of foutcodes om problemen aan te geven. Controleer de gebruikershandleiding van de vaatwasser om te zien of er relevante meldingen zijn. Soms kan een elektronische storing de oorzaak zijn van het probleem, zoals een defecte printplaat of sensor.

Step Image

Oorzaak 6 | Check de Afvoer

Een verstopte afvoer kan leiden tot waterophoping in de vaatwasser en het gevoel geven dat er geen nieuw water nodig is. Volg deze stappen:

 • Verwijder de filters en inspecteer de afvoer van de vaatwasser op eventuele verstoppingen. Verwijder voorzichtig eventuele vuilophopingen.
 • Controleer de afvoerslang die verbonden is met de afvoer van de vaatwasser. Zorg ervoor dat deze niet geknikt of verstopt is.

Probleem is nog niet opgelost

Heb je alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat de vaatwasser weer water pakt, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maak je geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige monteurs staan altijd klaar om jou te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een vaatwasser die geen water pakt kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele reparateurs over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en je vaatwasser effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als je onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat jouw vaatwasser snel weer optimaal presteert, zodat je met een gerust hart kunt wassen.

Over Witgoed Brigade

Witgoed Brigade is een landelijk opererende reparatiedienst gespecialiseerd in het repareren van witgoed. Met 41 erkende en betrouwbare monteurs verdeeld over Nederland repareren wij alle merken witgoed. Met Witgoed Brigade vind je de beste witgoedmonteur in jouw regio. Sinds 2019 hebben wij al 85.000 reparaties uitgevoerd.

Telefonische klantenservice
Maandag t/m Donderdag 08:00 – 18:00 uur
Vrijdag 08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Online afspraak inplannen
Zondag: Online afspraak inplannen
085 – 760 54 28
06 – 87 91 74 73

Witgoed Brigade
Papendorpseweg 75, 3528 BJ Utrecht
KvK 63735458