Click Fraud Protection
Witgoedbrigade's tarieven, wij hebben een all-in tarief van €69,-
Home » Doe Het Zelf » Mijn vaatwasser stinkt

Mijn vaatwasser stinkt

Zelfs de meest geavanceerde vaatwassers kunnen soms te maken krijgen met een vervelend en hardnekkig probleem: een nare geur die zich verspreidt telkens als je de deur opent. Dit probleem, beter bekend als “mijn vaatwasser stinkt”, heeft menig huishouden verrast en frustreert vaatwasserbezitters overal ter wereld.

Het geurprobleem in vaatwassers is niet alleen hinderlijk, maar kan ook verwarrend zijn voor degenen die zich afvragen hoe een apparaat dat bedoeld is om dingen schoon te maken, zelf zo onfris kan ruiken. De tegenstrijdigheid van een stinkende vaatwasser is een raadselachtig fenomeen dat zowel huishoudelijke experts als nieuwsgierige gebruikers heeft geïntrigeerd. Het is belangrijk om op te merken dat de geur in een vaatwasser niet altijd direct verband houdt met hoe goed hij eigenlijk borden, glazen en bestek reinigt. Eigenlijk kan een vaatwasser die een onaangename geur verspreidt, nog steeds in staat zijn om de vaat grondig schoon te maken, ondanks dit merkwaardige verschil tussen zijn functioneren en zijn geur.

Om dit complexe probleem aan te pakken, is het essentieel om de mogelijke oorzaken van een stinkende vaatwasser te begrijpen. Deze kunnen variëren van ophoping van voedselresten en vet in verborgen hoekjes en filters tot schimmelgroei binnenin het apparaat. Bovendien kunnen verkeerd gebruik van schoonmaakmiddelen en een gebrek aan regelmatig onderhoud bijdragen aan het ontstaan van geuren die de frisse sfeer van de keuken aantasten.

Mijn vaatwasser stinkt

Stappenplan wanneer de vaatwasser stinkt

Hier zijn enkele praktische stappen om te overwegen wanneer je wordt geconfronteerd met de hinderlijke geur van een stinkende vaatwasser:

  1. Controleer op voedselresten: Verwijder eventuele overblijfselen van voedsel die zich in de vaatwasser hebben opgehoopt. Zorg ervoor dat de filter, sproeiarmen en randen grondig zijn gereinigd om vuil en bacteriën te verwijderen.
  2. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen: Kies voor hoogwaardige vaatwasmachinereinigers en gebruik geen gewoon afwasmiddel. Voer een lege cyclus uit met een specifiek reinigingsmiddel om opgehoopt vet en kalkaanslag te verwijderen.
  3. Check op schimmel: Inspecteer de rubberen afdichting rond de deur en andere rubberen onderdelen op tekenen van schimmelgroei. Reinig deze gebieden grondig met een oplossing van water en azijn om schimmel te verwijderen.
  4. Laat deur en zeepbak open: Laat na elke wasbeurt de deur en de zeepbak van de vaatwasser openstaan om de luchtstroom te bevorderen en vochtophoping te voorkomen.
  5. Voer regelmatig een lege cyclus uit: Af en toe een lege vaatwasbeurt op hoge temperatuur met azijn of een speciaal reinigingsmiddel kan helpen om vuil, vet en geuren te verwijderen.
  6. Controleer waterafvoer: Zorg ervoor dat de afvoer niet verstopt is en dat er geen water achterblijft na elke cyclus. Stilstaand water kan geur veroorzaken.
  7. Droog servies voor het laden: Veeg overtollig vocht en etensresten van servies en bestek voordat je ze in de vaatwasser plaatst. Dit helpt voorkomen dat vochtige omstandigheden geur veroorzaken.

Step Image

Oorzaak 1 | Controleer op voedselresten

Een vaatwasser die begint te stinken, kan vaak worden toegeschreven aan achtergebleven voedselresten die zich in de hoekjes en kieren van het apparaat hebben verzameld. Deze resten kunnen zich ophopen in de filter, onder de sproeiarmen en langs de randen van de deur. Het is van vitaal belang om deze gebieden regelmatig te inspecteren en grondig schoon te maken. Begin met het verwijderen van de filter en spoel deze af onder stromend water om vastzittende deeltjes te verwijderen. Controleer vervolgens of er geen voedselresten in de vaatwasser zelf liggen voordat je de volgende lading laadt.

Step Image

Oorzaak 2 | Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen kan een groot verschil maken bij het bestrijden van onaangename geuren in de vaatwasser. Het is belangrijk om specifieke vaatwasmachinereinigers te gebruiken in plaats van gewoon afwasmiddel. Deze reinigingsmiddelen zijn geformuleerd om vet, kalkaanslag en vuil op te lossen die zich in de vaatwasser kunnen ophopen. Voer een lege wascyclus uit met het reinigingsmiddel om de binnenkant van de vaatwasser grondig schoon te maken en geuren te verminderen.

Step Image

Oorzaak 3 | Check op schimmel

Schimmelgroei kan een verrassende oorzaak zijn van een stinkende vaatwasser. Controleer de rubberen afdichting rond de deur en andere rubberen onderdelen op tekenen van schimmel. Deze vochtige gebieden kunnen een ideale omgeving bieden voor schimmel om te gedijen. Als je schimmel ontdekt, maak dan een oplossing van water en azijn en gebruik een zachte borstel om de schimmel weg te schrobben. Zorg ervoor dat je grondig spoelt om alle azijnresten te verwijderen voordat je de vaatwasser weer gebruikt.

Step Image

Oorzaak 4 | Laat de deur en zeepbak open

Een eenvoudige gewoonte om aan te nemen is het openlaten van de deur en de zeepbak van de vaatwasser na elke wasbeurt. Hierdoor kan de lucht circuleren en overtollig vocht verdampen. Vochtige omstandigheden kunnen anders bijdragen aan de groei van bacteriën en schimmel, wat op zijn beurt geurproblemen kan veroorzaken. Door deze gebieden open te laten, help je de vaatwasser fris te houden tussen de wasbeurten door.

Step Image

Oorzaak 5 | Voer regelmatig een lege cyclus uit

Een preventieve maatregel om te overwegen is het af en toe uitvoeren van een lege vaatwasbeurt op een hoge temperatuur, waarbij je azijn of een speciaal reinigingsmiddel toevoegt. Dit zal helpen om opgehoopt vet, kalkaanslag en bacteriën te verwijderen die geuren kunnen veroorzaken. Selecteer een hittebestendige cyclus en voeg de reiniger toe volgens de instructies op het etiket. Deze grondige schoonmaak kan helpen om de interne componenten van de vaatwasser in topconditie te houden en onaangename geuren te minimaliseren.

Step Image

Oorzaak 6 | Controleer waterafvoer

Een verstopte waterafvoer kan ervoor zorgen dat water achterblijft in de vaatwasser na elke cyclus, wat uiteindelijk kan leiden tot geurproblemen. Controleer regelmatig of er geen verstoppingen zijn in de afvoer en verwijder eventuele vuilophopingen. Zorg ervoor dat het water na elke wasbeurt volledig wordt afgevoerd.

Step Image

Oorzaak 7 | Droog servies voor het laden

Voordat je je servies en bestek in de vaatwasser plaatst, is het raadzaam om overtollig vocht en etensresten af te vegen. Dit eenvoudige voorbereidende werk kan helpen om te voorkomen dat vochtige omstandigheden binnen de vaatwasser geur veroorzaken. Het minimaliseren van vochtige resten kan helpen bij het handhaven van een frisse geur in het apparaat.

Door deze stappen consequent te volgen en regelmatig onderhoud aan je vaatwasser uit te voeren, kun je effectief afrekenen met de onaangename geurproblemen en weer genieten van een vaatwasser die niet alleen je servies reinigt, maar ook een aangename en frisse sfeer in je keuken behoudt.

Probleem is nog niet opgelost

Heb je alles geprobeerd om de onaangename geur uit je vaatwasser te krijgen, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maak je geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige monteurs staan altijd klaar om jou te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een stinkende vaatwasser kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele reparateurs over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en je vaatwasser effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als je onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat jouw vaatwasser snel weer optimaal presteert, zodat je met een gerust hart kunt wassen.

Over Witgoed Brigade

Witgoed Brigade is een landelijk opererende reparatiedienst gespecialiseerd in het repareren van witgoed. Met 37 erkende en betrouwbare monteurs verdeeld over Nederland repareren wij alle merken witgoed. Met Witgoed Brigade vind je de beste witgoedmonteur in jouw regio. Sinds 2017 hebben wij al 55.000 reparaties uitgevoerd.

Telefonische klantenservice
Maandag t/m Vrijdag 08:00 – 18:00 uur
Zaterdag 09:00 – 16:00 uur
Zondag telefonisch gesloten
085 – 760 54 28
06 – 87 91 74 73

Witgoed Brigade
Een onderdeel van Bright Light Company B.V.
Papendorpseweg 95, 3528 BJ Utrecht
KvK 63735458