Click Fraud Protection
Witgoedbrigade's tarieven, wij hebben een all-in tarief van €69,-
Home » Doe Het Zelf » Mijn wasmachine maakt lawaai

Mijn wasmachine maakt lawaai

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in moderne huishoudens en maakt het wassen van kleding en ander textiel een stuk eenvoudiger. Het is een ware bondgenoot in het dagelijks leven, maar soms kunnen wasmachines voor verrassingen zorgen, en niet altijd in positieve zin. Een van de meest voorkomende problemen die huiseigenaren tegenkomen, is een lawaaierige wasmachine. Dit vervelende geluid kan variëren van een licht gerommel tot een luide bonk of zelfs een gierend geluid. Het kan een teken zijn van een eenvoudig op te lossen probleem of een indicatie van een meer ernstige storing. In deze gids gaan we dieper in op het fenomeen van een lawaaierige wasmachine, inclusief mogelijke oorzaken en oplossingen om het probleem aan te pakken, zodat u weer in alle rust van uw was routine kunt genieten.

Mijn wasmachine maakt lawaai

Preventieve maatregelen

Evenwichtige belading: Zorg ervoor dat u de wasmachine altijd evenwichtig belaadt. Vermijd het overbelasten van de trommel en verdeel het wasgoed gelijkmatig over de trommel om onbalans te voorkomen.

Controleer zakken en vreemde voorwerpen: Controleer altijd de zakken van uw kleding voordat u deze in de wasmachine plaatst om te voorkomen dat kleine voorwerpen, zoals munten, sleutels of haarspelden, in de trommel terechtkomen.

Inspecteer de trommel: Regelmatig controleren of er geen voorwerpen vastzitten in de trommel, zoals kleine stukjes stof, knopen of andere losse materialen, die een onverwacht geluid kunnen veroorzaken tijdens het wassen.

Waterpas plaatsen: Zorg ervoor dat de wasmachine op een stabiele en vlakke ondergrond staat. Gebruik een waterpas om te controleren of de machine waterpas staat. Pas indien nodig de verstelbare pootjes aan om de wasmachine stabiel te plaatsen.

Onderhoud de wasmachine regelmatig: Volg de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant op en reinig de trommel, deurrubbers en filters regelmatig om ophoping van vuil en viezigheid te voorkomen. Verwijder ook eventuele achtergebleven wasmiddelresten.

Gebruik het juiste wasmiddel: Gebruik altijd het aanbevolen type en de juiste hoeveelheid wasmiddel om overmatige schuimvorming te voorkomen, wat kan leiden tot onnodig lawaai en extra stress op de machine.

Inspecteer de rubberen voeten en schokdempers: Controleer de rubberen voeten en schokdempers regelmatig op slijtage of beschadigingen. Versleten of beschadigde onderdelen kunnen trillingen en lawaai veroorzaken. Indien nodig, vervang ze tijdig.

Voorkom oververhitting: Oververhitting kan de werking van de wasmachine verstoren en ongewenst lawaai veroorzaken. Zorg ervoor dat de wasmachine niet overbelast wordt of te lang achter elkaar in gebruik is.

Reageer op ongebruikelijke geluiden: Als u ongewone geluiden hoort tijdens het gebruik van de wasmachine, stop de machine dan onmiddellijk en onderzoek de oorzaak. Vermijd het negeren van verdachte geluiden, omdat dit kan leiden tot ernstigere problemen.

Onbalans van de lading

Een onbalans van de lading is een veelvoorkomende oorzaak van een lawaaierige wasmachine. Dit probleem ontstaat wanneer de wasmachine tijdens het draaien een ongelijkmatig verdeelde lading in de trommel heeft. Hierdoor kan de wasmachine gaan trillen, bonken of schudden, wat leidt tot een vervelend geluid.

Constateren en oplossen

 • Constateren: Tijdens het wassen kunt u merken dat de wasmachine hevig trilt, bonkt of onstabiel lijkt. Het kan ook gepaard gaan met luide geluiden en een onevenwichtige trommelbeweging.
 • Onderdelenlocatie: De trommel bevindt zich in het hart van de wasmachine en is meestal toegankelijk via de deur of een paneel aan de achterkant van het apparaat.
 • Zelf oplossen: Stop de wasmachine en open de deur. Verdeel de lading gelijkmatig over de trommel, zorg ervoor dat zwaardere items goed verdeeld zijn tussen lichtere stukken. Als de onbalans aanhoudt, haal de lading er dan uit en herverdeel het wasgoed alvorens het programma te hervatten. Overweeg ook het gebruik van een waszak voor kleinere items om de belasting gelijkmatiger te verdelen.
 • Oorzaak 1 | Versleten of losse onderdelen

  Versleten of losse onderdelen kunnen ook een bron van lawaai zijn in een wasmachine. Onderdelen zoals trommelsteunen, lagers en schokdempers kunnen na verloop van tijd slijten of losraken, wat leidt tot ongewenste trillingen en geluiden tijdens het gebruik.

  Constateren en oplossen

  1. Constateren: Luister naar ongebruikelijke geluiden zoals bonken, ratelen of een piepend geluid tijdens het draaien van de trommel.
  2. Onderdelenlocatie: Deze onderdelen bevinden zich meestal in de behuizing van de wasmachine en kunnen toegankelijk zijn via de achterkant, bovenkant of onderkant van het apparaat. Raadpleeg de handleiding van uw wasmachine voor specifieke instructies.
  3. Zelf oplossen: Schakel de wasmachine uit en controleer de onderdelen op slijtage of losheid. Indien mogelijk, draai losse onderdelen stevig vast. Voor versleten onderdelen is vervanging nodig. Als u niet zeker bent van uw technische vaardigheden, roep dan de hulp in van een gekwalificeerde monteur om de onderdelen te repareren of te vervangen.
  Step Image

  Oorzaak 2 | Vreemde voorwerpen in de trommel

  Soms kunnen kleine vreemde voorwerpen, zoals munten, sleutels of haarspelden, per ongeluk tussen de trommel en de behuizing van de wasmachine terechtkomen. Deze voorwerpen kunnen irritante geluiden veroorzaken tijdens het draaien van de trommel.

  Constateren en oplossen

  1. Constateren: Als u ongewoon geluid hoort, zoals een rammelend geluid, kan dit wijzen op een vreemd voorwerp in de trommel.
  2. Onderdelenlocatie: Het vreemde voorwerp bevindt zich meestal tussen de trommel en de behuizing van de wasmachine.
  3. Zelf oplossen: Schakel de wasmachine uit en open de deur. Controleer de trommel en de rubberen afdichting rond de deuropening zorgvuldig op vreemde voorwerpen. Verwijder voorzichtig elk gevonden voorwerp om het lawaai te verhelpen.
  Step Image

  Oorzaak 3 | Problemen met de motor

  Een lawaaierige wasmachine kan ook worden veroorzaakt door problemen met de motor. Een versleten of defecte motor kan ongewone geluiden produceren, zoals bonken, brommen of gieren, tijdens het draaien van de trommel.

  Constateren en oplossen

  1. Constateren: Als u ongebruikelijke geluiden uit de motor hoort, zoals een bonkend of brommend geluid, kan dit wijzen op een motorprobleem.
  2. Onderdelenlocatie: De motor bevindt zich meestal aan de achterkant of onderkant van de wasmachine, afhankelijk van het model.
  3. Zelf oplossen: Schakel de wasmachine onmiddellijk uit en onderzoek de motor op zichtbare tekenen van schade of slijtage. Als u problemen met de motor vermoedt, roep dan professionele hulp in om het probleem te diagnosticeren en de motor te repareren of te vervangen.

Probleem is nog niet opgelost

Heb je alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat de wasmachine geen lawaai meer maakt, maar lijkt het probleem maar niet te verdwijnen? Maak je geen zorgen, we begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn. Onze deskundige monteurs staan altijd klaar om jou te helpen met het oplossen van het probleem, zelfs als eerdere pogingen niet succesvol waren.

Bij een wasmachine die veel lawaai maakt kan de oorzaak complex zijn en moeilijk op te lossen. Gelukkig beschikken onze professionele reparateurs over uitgebreide kennis en ervaring om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en je wasmachine effectief te repareren. Of het nu gaat om verstopte leidingen, schimmelvorming of andere technische kwesties, we weten precies wat te doen. Als je onze hulp nodig hebt, zijn we slechts een telefoontje, een bericht via ons contactformulier of een WhatsApp-bericht verwijderd. Neem contact met ons op en we zorgen ervoor dat jouw wasmachine snel weer optimaal presteert, zodat je met een gerust hart kunt wassen.

Over Witgoed Brigade

Witgoed Brigade is een landelijk opererende reparatiedienst gespecialiseerd in het repareren van witgoed. Met 41 erkende en betrouwbare monteurs verdeeld over Nederland repareren wij alle merken witgoed. Met Witgoed Brigade vind je de beste witgoedmonteur in jouw regio. Sinds 2019 hebben wij al 85.000 reparaties uitgevoerd.

Telefonische klantenservice
Maandag t/m Donderdag 08:00 – 18:00 uur
Vrijdag 08:00 – 17:00 uur
Zaterdag: Online afspraak inplannen
Zondag: Online afspraak inplannen
085 – 760 54 28
06 – 87 91 74 73

Witgoed Brigade
Papendorpseweg 75, 3528 BJ Utrecht
KvK 63735458